ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

                            ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ  ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Image result for διατροφικη πυραμιδα για παιδια
Η ιστορία της διατροφικής πυραμίδας
Στα τέλη του 19ου αιώνα λοιπόν, ο Αμερικανός χημικός Γουίλμπουρ Όλιν Ατγουώτερ (Wilbul Olin Atwater), ο οποίος και διεύθυνε για πρώτη φορά το γραφείο πειραμάτων του Υπουργείου Γεωργίας, ασχολήθηκε με την δημιουργία ενός θερμιδόμετρου με στόχο την μελέτη της  διατροφής και του μεταβολισμού του ανθρώπου αλλά και των ζώων. Το 1992 δημοσιεύει ένα δελτίο (USDA Farmer’s Bulletin), με τίτλο «Αρχές της Διατροφής και της Θρεπτικής Αξίας των Τροφίμων». Σε αυτό αναφέρεται η σημασία της ποικιλίας, της ποσότητας και του μέτρου (variety, proportionality, moderation) της υγιεινής διατροφής για τους άνδρες. Μέσα από την έρευνά του είχε προσδιορίσει πως διαφορετικά είδη τροφίμων αποδίδουν διαφορετικά ποσά ενέργειας. Πολύ σωστά διαπίστωσε πως μία αποτελεσματική διατροφή πρέπει να περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, όσπρια και λαχανικά και παράλληλα οφείλει να περιορίζει την πρόσληψη λίπους, ζάχαρης και άλλων αμυλούχων τροφίμων.

           http://athinodromio.gr/topics/ugeia-kai-diatrofi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου